De Groningse hoogleraar Ben Feringa ontving in december 2016 de Nobelprijs voor de scheikunde, uit handen van de Zweedse koning. Hij is een van de beste wetenschappers van dit moment, zowel in Nederland als in het buitenland. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld.
Zijn ontdekking in 1999 van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul, wordt als een doorbraak van wereldformaat aangemerkt. De potentiële toepassingen van dit concept zijn even talrijk als spectaculair. Bijzonder tot de verbeelding sprekend is het idee dat in de toekomst wellicht moleculaire motoren zich via de bloedbaan voortbewegen om geneesmiddelen met grote precisie in het menselijk lichaam te transporteren.
Ben Feringa leeft voor de wetenschap. Hij is hoogleraar organische chemie sinds 1988. Voor die tijd werkte hij als onderzoeker bij Shell. Daarnaast was hij vicepresident van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij is onderscheiden met tal van prijzen waaronder de Spinozapremie in 2004, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in ons land. In 2008 werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2016 werd hij bevorderd dot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Voor een mooi molecuul mag je mij altijd wakker maken, vertelde Ben Feringa aan het NRC.
Hij ziet zichzelf als een knutselaar met moleculen. Hij knipt en hij plakt. En misschien krijgt hij de beste ideeën wel op de fiets, de 14 kilometer van zijn woonplaats naar de universiteit.